Et svar på mediernes svigt: Crowdfundet klimajournalistik

15 unge journalister laver netværk for bedre klimadækning

crowdfund-journalism

Skuffelse over mainstream-mediernes manglende interesse for at dække klimaforandringerne har fået 15 unge freelance-journalister på fire forskellige kontinenter til at tænke i nye baner: De vil skabe en ny, samarbejdsorienteret tilgang til klimajournalistik.

Med netværket Climate News Mosaic (CNM) ønsker de 15 journalister at højne kvaliteten og frekvensen af nyheder og information om det vigtigste problem i vores tid.

Climate News Mosaic inviterer andre journalister med samme interesse til at være med i denne fælles tilgang til mediedækning af klimaet, og de har iværksat crowdfunding af de første research-rejser.

 

Crowdfinansierede 30.000 kroner

Som det fremgår af nedenstående brev, lavede Climate News Mosaic en indsamling på nettet, og det lykkedes dem faktisk at indsamle 6.025 dollars i bidrag fra folk fra hele verden, som ønskede at støtte deres sag.


Om Climate News Mosaic

Stephen Leahy skrev i et blogindlæg den 21. oktober 2013:

CNM-netværket håber at andre journalister vil støtte pilotprojektet for denne nye samarbejdsform omkring dækningen af FNs klimakonference i Warzawa, COP 19, den 11.-22. november.

Der vil blive sat fokus på betydningen af, at der opnås resultater og på perspektivering af forhandlingerne. De deltagende journalisters artikler vil blive tilbudt hele netværket, der kan bruge historierne i deres respektive lande og medier.


Sådan kommer projektet til at fungere:

To-tre journalister deltager i COP19 i Warszawa, hvorfra de vil rapportere og koordinere valget af historier. Øvrige medlemmer af netværket dækker klimakonferencen hjemmefra med lokale vinkler. Alle bidrager og deler interviews, links til rapporter, kilder, A/V-materialer, med mere.

Medlemmerne – hovedsagelig freelancere – skriver artikler, laver radio- og videoreportager til deres aftagere. Målet er at producere 25-30 selvstændige historier på mindst fire sprog og gøre dem tilgængelige for netværket, der kan bruge dem i deres fulde længde eller dele af dem i medier verden over.

En live blog vil ligge på forskellige uafhængige nyhedshjemmesider, eksempelvis IPS og Earth Journalism Network, og vil løbende bidrage med et væld af aktuel information om forløbet af klimaforhandlingerne i Warszawa og nyheder om sideløbende aktiviteter i andre lande. Det kan for eksempel være en kort video fra Warszawa, et billede fra et møde i San Francisco, en lydoptagelse fra en pressekonference i Nairobi, et citat fra et interview med en italiensk forsker.

Hvis du vil vide mere om CNMs netværk, kan du klikke på dette verdenskort. og læse om deltagernes baggrund.

Jeg er en slags mentor for projektet i kraft af mine fire års erfaring med at skaffe penge til min egen formidling af videnskabs- og klimajournalistik via crowdfunding. Denne form for fundraising har været mit økonomiske fundament, og i 2012 blev min journalistiske dækning af klimaforandringerne belønnet, da jeg var blandt modtagerne af medieprisen The Prince Albert United Nations Global Prize.

De medier, som er afhængige af at tjene penge til deres aktionærer, er ganske enkelt ikke interesserede i solid journalistik om videnskab og miljø. Dækningen af klimaforandringerne har taget et voldsomt dyk siden FNs klimatopmøde i København i 2009. Senest har selv New York Times i begyndelsen af året nedlagt sin miljøredaktion. Det skyldes ikke at der ikke er noget at skrive om. Tværtimod.


Sådan kan du støtte pilotprojektet:

Gør hvad du kan for at sprede budskabet om vores projekt. Vi har brug for at skaffe 6.000 US dollars (knap 35.000 kroner) til rejse-, indkvarterings- og andre udgifter i forbindelse med dækningen af COP19.

Klik videre på Indiegogo, hvis du vil indbetale et støttebidrag. Du kan være heldig at vinde f.eks. en Google Hangout app.

Vi har brug for din støtte for at nå i mål.

Stephen Leahy

www.climatemosaic.tumblr.com
Twitter: @climatemosaic


Kilde: www.skepticalscience.com/news.php?n=2232