‘Klimanødsituation’ kåret som Årets Ord 2019 af Oxford Dictionaries

Oxford Dictionaries har udnævnt ordet “klimanødsituation” – på engelsk: climate emergency – som Årets Ord for 2019.

“Anvendelsen af ordet er i år steget med 10.796 procent, og det fortæller noget om, at vi er begyndt at tale om klimaet og klimaforandringerne på en ny måde,” skriver Oxford Dictionaries.

“Klimanødsituation” vandt over udtryk som “klimakrise”, “klimafornægtelse”, “klimaangst”, “udryddelse”, “flyskam”, “global opvarmning” og “plantebaseret”, som også var favoritter på listen over kandidater til titlen.

Ordbogens Årets Ord vælges ud fra at det skal “afspejle stemningen eller bevægelserne i året, der er gået” og skal have “et varigt potentiale som et udtryk, der har kulturel betydning”.

Klimanødsituation definerer ordbogen som “en situation, hvor presserende handling er nødvendig for at reducere eller standse klimaforadringerne og undgå potentielt irreversible skade, som er konsekvens af den”.

Oxford Ordbog fortæller at brugen af ordet er steget fra “relativ ukendthed” til i år at blive “et af ​​de mest fremtrædende – og mest omdiskuterede – udtryk for 2019.”


Udtrykkets historie er beskrevet mere detaljeret her:

→ Climate Code Red – 21 May 2019:
“Climate emergency”: Evolution of a global campaign


→ The Guardian – 21 November 2019:
Oxford Dictionaries declares ‘climate emergency’ the word of 2019
Usage of the term increased 100-fold in the space of 12 months, dictionary says

→ New York Times – 20 November 2019:
Oxford Names ‘Climate Emergency’ Its 2019 Word of the Year
“In a break from precedent, the dictionary company released an all-environmental shortlist including “climate action,” “climate denial” and “eco-anxiety.””