BBC lægger låg på klimaskeptikerne

“Hold op med at give unødig opmærksomhed til marginale, anti-videnskabelige synspunkter,” lyder det fra BBCs styrende organ BBC Trust.

bbctrust-report

Journalister i BBC News-redaktionen er blevet pålagt at begrænse den mængde sendetid, de giver til folk med anti-videnskabelige synspunkter – herunder folk, der benægter eksistensen af de menneskeskabte klimaforandringer.

Der er brug for at undgå den ‘falske balance’, den fejlslutning, der opstår, når to sider af et argument antages at have samme værdi, skriver BBC Trust i en rapport, der har fået udbredt medieomtale verden over.

200 BBC-medarbejdere har været på kurser og workshops for at lære, hvad det vil sige at dække videnskab uvildigt.

For at få en reel afbalanceret og statistisk repræsentativ debat om klimaforandringer, vil tv-nyhederne i en debat skulle sætte 97 klimaforskere op mod tre ‘klimabenægtere’. Men da det ikke ville fungere særlig godt, sådam som den amerikanske tv-vært John Oliver for nyligt illustrede det, anbefaler BBC Trust en tilgang, der i stedet opererer med en seriøs begrænsning af den mængde ​​sendetid, som gives til klimabenægterne.

“BBC har pligt til at afspejle vægten af ​​videnskabelig enighed, men bør også afspejle, at der findes kritiske synspunkter. Publikum skal kunne forstå fra konteksten og BBCs klare formidling, hvilken vægt der gives til de kritiske røster.”

consensus_1024_med» BBC Trust’s report:
downloads.bbc.co.uk/bbctrust/…/trust_conclusions.pdf (PDF)

» Mere om BBC Trust’s overvejelser:
www.bbc.co.uk/bbctrust

» ThinkProgress – 7. juli 2014:
To Improve Accuracy, BBC Tells Its Reporters To Stop Giving Air Time To Climate Deniers
Reporters for BBC News are being directed to significantly curb the amount of air time they give to people with anti-science viewpoints — including people who deny climate change exists — in order to improve the accuracy and fairness of the network’s news coverage, according to a report released by the BBC’s governing body on Thursday. Article by Emily Atkin

MSNBC – 7. juli 2014:
The BBC changes their line on climate change
The BBC has changed their stance on inviting climate change deniers on air, saying that they will ‘stop inviting cranks’ on as guests.

Telegraph – 7. juli 2014:
BBC staff told to stop inviting cranks on to science programmes
BBC Trust says 200 senior managers trained not to insert ‘false balance’ into stories when issues were non-contentious

» The Verge – 7. juli 2014:
BBC told to stop wasting time on climate change deniers and skeptics of proven science

Liberty Unyielding – 7. juli 2014:
UK ‘fairness’ watchdog blasts BBC for giving equal time to ‘climate deniers’

Al Jazeera – 7. juli 2014:
BBC told to cool it on climate change deniers
Independent group BBC Trust tells network giving man-made global warming deniers too much press creates ‘false balance’


Læs også:

» Journalisten – 6. august 2014:
PR-bureauer takker nej til klima-benægtere
En række internationale PR-bureauer vil ikke længere arbejde for kunder, der benægter menneskeskabte klimaforandringer. Herhjemme har Geelmuyden Kiese samme politik. Primetime Kommunikation: »Benægtelse af menneskeskabte klimaforandringer – med de videnskabelige beviser, der er på bordet i dag – svarer jo næsten til at være Holocaust-benægter«
Af Kerstin Bruun-Hansen

One comment

  1. DR nyhedsfolk og DRs ledelse – I bør tage ved lære af BBCs arbejde med disse problemstillinger. BBC rører ved noget af det, som denne hjemmeside har handlet om fra starten: at public service formidling giver nogle særlige forpligtelser til hvordan klimastoffet dækkes.
    Der bør være en del i både DR og den øvrige danske mediemaskine, der får røde ører, efterhånden som det bliver tydeligt for enhver, hvor skandaløst ringe, ukvalificeret og ubalanceret den danske klimastof-formidling er – set i forhold til den betydning, som emnet har for samfundet.
    Videnskabsfolkenes største problem med at komme igennem med deres fortælling om hvilke trusler vi står overfor, hvis ikke vi får gjort noget ved vores CO2-udledning, er at den indtil videre er mere eller mindre usynlig i hverdagen. Hvis ikke det skulle være være public service at hjælpe videnskaben med at synliggøre det usynlige, inden det bliver for sent, hvis skulle det så være?

Comments are closed.