Meteorologerne tier fortsat klimaforandringerne ihjel

Amerikansk undersøgelse: 96 procent af alle historier om ekstreme vejrfænomener kommer slet ikke ind på, hvorvidt menneskeskabt klimaforandring kan have været en medvirkende årsag til det voldsomme vejr.

weather-and-climatechange

Man kunne faktisk få det indtryk at klimaforandringen og det ekstreme vejr, vi oplever, foregår på hver sin planet.

En nylig undersøgelse fra den amerikanske medieovervågningsorganisation FAIR, Fairness and Accuracy In Reporting, har undersøgt historierne om ekstremt vejr i de amerikanske nyhedsmedier i 2013. Konklusionen på undersøgelsen er, at kun en brøkdel af historierne så meget som antyder, at der kunne være en sammenhæng med de menneskeskabte klimaforandringer.

Fra januar til september 2013 har FAIR haft de æterbårne nyhedshistorier på CBS Evening News, NBC Nightly News og ABC World News under luppen. Kun fire procent af nyhedsrapporterne indeholdt ordene klimaforandring, global opvarmning eller drivhusgasser.

Også i Danmark er der alt for få meteorologer, som tør at italesætte sammenhængen. Vores egen vejrguru Jesper Theilgaard er ekstremt forsigtig med at relatere DRs reportager om de ekstreme vejrfænomener til global opvarmning – samtidig med at han selv, DMI og alle andre eksperter er helt enige om, at en øgning af atmosfære-temperaturen og af verdenshavenes temperatur medfører klimaforandringer – men på en måde, som kan være ualmindeligt svær at forudsige med fokus på det enkelte kontinent, en bestemt gruppe af lande, enkelte nationer, amter, kommuner og byer.
 
Men hør nu, kære meteorologer og journalister i de danske nyhedsmedier: Vi har lige oplevet den varmeste november måned på globalt plan. Det giver ganske enkelt ikke mening ikke også at linke den øgede hyppighed af ekstreme vejrfænomener – og herunder i princippet også hvert enkelt af dem – i relation til udviklingen af den globale opvarmning. 
Definitionen af “klima” er jo netop præcist “summen af individuelle vejrfænomener over tid”.

Ikke mindst i de danske public service medierne har danskerne krav på at blive informeret ærligt og redeligt om de enorme udfordringer, som menneskeheden står overfor.


“Svaret på det ofte stillede spørgsmål om hvorvidt et bestemt vejrfænomen er forårsaget af global opvarmning er, at det er det forkerte spørgsmål. Alle vejrfænomener er påvirket af global opvarmning, fordi det klima som de opstår i, er varmere og fugtigere end det plejede at være.”
Kevin E. Trenberth, National Center for Atmospheric Research, USA, i tidsskriftet Climatic Change


Læs mere:

Huffington Post – 18 December 2013:
Media Still Doesn’t Like Talking About Climate Change: Study
Surprise! The media still doesn’t want to discuss climate change that much.

Fair – 18 December 2013:
TV News and Extreme Weather: Don’t Mention Climate Change
Dramatic weather-related disasters are ready made for TV news. But what’s not on the screen? The human-made climate change that is affecting, and in some cases exacerbating, that extreme weather.


Fair – 2 December 2013:
Climate Change Is Not the Future
Reporting needed on present-day impacts of global warming. Article by Janine Jackson


Fair – 2 December 2013:
Weather—Without Climate
TV news seldom connects extreme weather and global warming3 comments

  1. Jeg er nu ikke enig i at jeg er ekstremt forsigtig – men forsigt, ja. Min holdning er at den enkelte vejrhændelse “ikke direkte” og “ikke med 100% sikkerhed” kan kobles til klimaændringerne, men jeg tror jeg har givet klart udtryk for, at den øgede totale mængde at hændelser har et direkte link til klimaændringerne. Det handler om, at kunne stå inde for de udtalelser, jeg kommer med – så kan man læse mellem linjerne at jeg er helt sikker på, at klimaændringerne spiller en større og større rolle i vejrets gøren og laden.

  2. Vores dygtige meteorologer burde holde sig for gode til at svare på netop dette spørgsmål, hvilket Kevin E. Trenberth, National Center for Atmospheric Research, USA tidligere har pointeret i en videnskabelig artikel (oversat til dansk herunder):

    Svaret på det ofte stillede spørgsmål om hvorvidt et bestemt vejrfænomen er forårsaget af global opvarmning er, at det er det forkerte spørgsmål. Alle vejrfænomener er påvirket af global opvarmning, fordi det klima som de opstår i, er varmere og fugtigere end det plejede at være.

    Fra tidsskriftet Climatic Change; http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10584-012-0441-5/fulltext.html

    Og vi kommer næppe nogensinde tættere på at knytte enkeltstående vejrfænomener til global opvarmning. Det bliver jo alene statistikken over vejret og forandringerne i vejret (herunder hyppighed og voldsomhed af vejrfænomener), som vil vise klare trends i ændringen af vejret. Og vi ser allerede ret tydelige tegn på ændringer i vejret, selv med kun 0,8 graders global opvarmning…og vi har kurs mod 3, 4 eller 6 graders global opvarmning.

Kommentarer til ovenstående