Klimajournalistik

Betragtninger og observationer om pressens dækning af klima-stoffet


Den canadiske videnskabsmand, klimaforsker og miljøaktivist David Suzuki reagerer på den nye australske premierministers beslutning om at afskaffe Klimaforandrings Kommissionen (the Climate Change Commission), og kommenterer i den forbindelse mediernes forskruede forestilling om, at når de interviewer en videnskabsmand, er de også nødt til at interviewe en ‘klima-skeptiker’ i samme ombæring i et forsøg på at skabe journalistisk ‘balance’ i rapporteringen. Som om at journalister i de dage, hvor debatten gik højt om tobak og rygning altid var nødt til at have en kommentar fra tobaksindustrien med for at ‘balancere’ sin journalistiske dækning af rygningens konsekvenser.


“At BBC forsøger at udsende sin research og sine konklusioner på så upartisk en måde som muligt, vil blive fremstillet som blot endnu et bevis på BBCs partiskhed, selvom BBC vil fylde sin dækning med masser af skeptiske stemmer, upåagtet deres marginalisering af verdens samlede klimavidenskab, i et forsøg på at dække sin ryg.”

“Oven i alt dette er der den forbløffende politiske økonomi, som styrer Storbritanniens medier. Avisers pligt til at videregive information så objektivt og sandfærdigt som muligt, og holde debatkommentering strengt adskilt [fra journalistisk rapportering], er gradvist blevet droppet.”

The Observer – 22 September 2013:
To fight climate change, we must trust scientific truth and collective action
Sceptics will rubbish a new report on climate change, dismissing calls for governmental action. Don’t be swayed. By Will Hutton


» Se en oversigt over artikler om klimajournalistik