For at være med til at bekæmpe klimaforandringerne har DRs meteorolog Jesper Theilgaard deltaget i et FN-projekt, hvor 14 meteorologer fra forskellige lande laver en fiktiv vejrudsigt for 2050. Det markerer et afgørende skift i måden, DR fortæller om klimakrisen på. I denne indledende runde foregår det dog på engelsk:
“Vejrudsigterne er produceret i samarbejde FN-agenturet Verdens Meteorologiorganisation og offentliggøres op til FNs klimatopmøde den 23. september. Formålet er at fange folks opmærksomhed med kendte vejrværter og gøre befolkningerne og deres ledere opmærksomme på, hvor galt det står til og hvad risiciene er, hvis der ikke gøres noget,” skriver DR.
Dermed løfter DR omsider sit ansvar som public service broadcaster og tager den uldne klimabenægter-klud ud af munden, som lige siden 2009 har gjort det meget svært at høre eller forstå, hvad DRs journalister og meteorologer egentlig mente om klimakrisen – summen af de atmosfæriske forhold, som videnskabsfolk beskriver som en akut trussel mod menneskehedens overlevelse, forårsaget af vores kollektive modvilje mod at skifte fra forurenende afbrænding af olie, kul og gas til vedvarende energikilder.
Emnet blev aktualiseret nærmest synkront med 2050-vejrudsigt videoens offentliggørelse af hjemlige smagsprøver på dét, som Theilgaard beskriver bliver det normale i fremtiden: skybrud og voldsomme oversvømmelser – først på Sjælland, en uge senere i Jylland.
Fra at være passiv beskuer af klimabegivenhedernes gang har DR med Jesper Theilgaard i spidsen nu aktivt kastet sig ud i informationsarbejdet for at skabe højere bevidsthed i befolkningen om, hvad det er, der skaber problemerne, og hvor løsningerne skal findes.
Samtidig er DRs journalister begyndte at skrive om nyheder i feltet, som ellers i en årrække har været nærmest tabu-belagt. Eksempelvis har DR inden for de seneste måneder offentliggjort artikler såsom:
» Varmere klima får klumpfisk til at svømme til Danmark – 4. september 2014
» På boretogt efter fortidens klima – 4. september 2014
» Havbund skal afsløre nye detaljer om Grønlands klimahistorie – 4. september 2014
» FN skærper klimaretorikken – 29. august 2014
» Indlandsisen smelter langt hurtigere end forventet – 23. august 2014
» Klimaforskere skal gøre militæret grønnere – 21. august 2014
» Kasserede bilbatterier kan blive til solceller – 19. august 2014
» Norsk firma tester flyvende kraftværk – 14. august 2014
» Sorte gletsjere opsuger mere varme end før – 12. august 2014
» Kommuner mangler stadig planer mod ekstremt vejr – 9. august 2014
» Pelssæler trues af klimaforandringer – 24. juli 2014
» Danske forskere vil afhjælpe oversvømmelser i afrikanske storbyer
» Vikingemus på Madeira hjælper dansk klimaforsker – 16. juli 2014
» Forskere: Mennesket er skyld i tørke i Australien – 14. juli 2014
» Hedegaard roser USA: Mest seriøse klimaplan til dato – 2. juni 2014
» Obama vil have hjælp fra vejrværter i klimakamp – 12. maj 2014
» Troperne bliver også ramt af varmere klima – 2. maj 2014
DR trækker klimakrisen tilbage i rampelyset efter i et halvt årti at have været skubbet ind under medie-gulvtæppet. Ånden er ude af tvivler-flasken, og nu udfordrer den danskernes kollektive fortrængning af problemets størrelse og alvor.
I de kommende uger og måneder bliver det interessant at følge, hvorvidt TV2 og den øvrige danske medieverden vil følge DRs eksempel og åbne op for en journalistik, der både informerer sagligt og åbent om krisen, samtidig med at der inspireres til aktiv handling.
Tragikomisk debat-iver
I en reportage om skybrud og oversvømmelser i Jylland i 2009, runder debatredaktør Rolf Pedersen sin artikel af med at skrive:
“Tror du, at det voldsomme skybrud og andre ekstreme vejrfænomener hænger sammen med klimaforandringerne? Skal vi danskere vænne os til, at vejret bliver mere og mere ekstremt eller var regnvejret ikke udtryk for noget særligt, da vejret i Danmark altid har været omskifteligt? God debatlyst.”
I dag, fem år senere, opfordrer danske mainstream-medier fortsat til “debat” spalte op og spalte ned om, hvad diverse individer selv måtte gå og tro, mene eller fabulere om dette emne – fremfor at se de videnskabelige klimafakta i øjnene, smøge ærmerne op og få taget olie-gas-kul-tyren ved hornene, mens tid er.
DRs nye holdning og tilgang til emnet skaber håb om, at det fremover vil begynder at dæmre for en stadigt større del af befolkningen, at den form for iver for at skabe debat om klimaproblematikken er helt galt afmarcheret.
“Videoerne viser konsekvenserne fra mange steder i verden, der har hver deres risici som tørke, oversvømmelser og skybrud.”
Jesper Theilgaard
Der er lavet 14 videoer i alt. Japans og Brasiliens er også offentliggjort på youtube.com:
Japan:
Brasilien
Twitter hashtag: #weather2050
» DR – 2. september 2014:
Meteorologer laver vejrudsigt for 2050 for at bekæmpe klimaforandringer
DR’s meteorolog Jesper Theilgaard giver en våd og varm vejrudsigt for Danmark om 36 år.
Artikel skrevet af Sune Gudmann Christiani